mpelades, moustakia, fractal, arthro, mamayabooks,

 

Τον δικό τους γάτο τον λένε Φασόλι [εκ του χρώματος], αλλά τον γάτο του παραμυθιού Μάκη, τον δικό της «Δημήτρη» – Μάρκο αλλ’ η λατρεία για τις σκανδαλιές και η μέριμνα είναι κοινή, όπως και η καθημερινή σχέση τους στη ζωή.

Στο καινούργιο της παραμύθι η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου- Πετράκη επιλέγει για ήρωες ένα αγόρι και έναν γάτο. Η δυνατή σχέση τους αν και καθημερινή και πραγματική είναι ήδη παραμυθένια και μαγική, η φιλία τους αληθινή, η τρυφερότητα και η έγνοια τους πραγματική, η ανιδιοτέλεια στην πιο ακριβή της έκφραση. Οι σχέσεις ήταν για την συγγραφέα πάντα η βασική επιδίωξη, έτσι ξεκίνησε εξάλλου «Φίλοι;… Φως φανάρι» (2005), έτσι συνέχισε «Θέλω πάντα να γελάς» (2014). Όπως και η ποίηση και η μαγεία της καθημερινής ζωής «Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά» (2015), η φροντίδα και η μέριμνα για το ακριβό δώρο της ζωής «Όνειρα και ελπίδες» (2011), «Δωροβροχή» (2008), «Θέλω να γίνω ήρωας» (2007), η έγνοια της για την φύση και για τον πλανήτη «Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S» (2009).

Στους «Μπελάδες με μουστάκια» ο μικρός Δημήτρης κρύβει με επιμέλεια κάθε σκανταλιά του γάτου του χωρίς να διστάζει να αναλαμβάνει κάθε φορά ο ίδιος την ευθύνη. Με αφοσίωση και χιούμορ και ασύλληπτες συνομιλίες με τη μαμά η οποία αχ πώς τον ξέρει, σα να τον έχει γεννήσει!

Στο παραμύθι μας ωστόσο καλείται να αναλογιστεί την έννοια της ευθύνης όταν θα διαπιστώσει ότι ο Μάκης ο γάτος του δεν είναι ένα λούτρινο ζωάκι αλλά ένα πλάσμα ζωντανό που εκείνος θα πρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια και τη ζωή του.

Τις υποχρεώσεις του θα τις αναλάβει όχι αβρόχοις ποσί εφόσον η στείρωση θα τον βάλει για μέρες σε σκέψη και περισυλλογή, εξάλλου το δίλημμα της μαμάς «στείρωση» ή «στης γιαγιάς την αυλή» δεν θα του αφήσει τα περιθώρια της μη συμμετοχής. Ο γάτος ο Μάκης του δεν είναι το παιχνίδι του αλλά ο μικρός του φίλος για τον οποίο καλείται να αποφασίσει και φυσικά να φροντίσει.

Γατοκουβέντες και έξυπνες συνομιλίες με τη μαμά, διλήμματα και σκέψεις σύνθετες με χιούμορ και λόγια αστεία αλλά καθαρά, η καθημερινότητα με όλα τα γέλια και τις έγνοιες τους ξεδιπλώνονται σε ένα παραμύθι ζωής, άλλωστε οι καιροί άλλαξαν, οι βασιλιάδες και οι μάγισσες καλοί ήταν αλλά μαγεμένη και μαγική είναι και η καθημερινή μας ζωή και η συγγραφέας αυτό το κατορθώνει σκιαγραφώντας το παραμύθι της απόλαυση αλλά και ευθύνη σε ίδιες δόσεις.

Μια ιστορία που αναλαμβάνει να γνωρίσει στο παιδί τις ευθύνες του για τον γάτο του και τη στάση του εν γένει καθημερινά στη ζωή, ανάλαφρα και με χιούμορ, με επίγνωση ωστόσο και γνώση.

Τα διλήμματά μας, εξάλλου, αρχίζουν πάντα νωρίς στη ζωή, αποφάσεις παίρνουμε σε κάθε βήμα και η υπευθυνότητα είναι επίκτητη – εντάξει μπορεί για κάποιους και εγγενής- το θέμα είναι ότι πρόκειται για ένα παραμύθι που κάθε παιδάκι που διαθέτει ζώο αξίζει να διαβάσει. Για να γίνει ακόμα πιο απολαυστική η καθημερινή τους ζωή. Για να μη κινδυνέψει ο μικρός φίλος του και να μακροημερεύσει.

Τα παραμύθια άλλαξαν εδώ και καιρό και η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου- Πετράκη αυτό το υπηρετεί από την πρώτη στιγμή με μπρίο και επίγνωση, με χιούμορ και εντιμότητα, με απλότητα και καθαρότητα συγκινητική αποδεικνύοντας το πόσο φίνα και μαγική είναι η κάθε μέρα μας στη ζωή. Στη ζωή μαζί με τους άλλους. Επί τω προκειμένω στη ζωή στο διαμέρισμα μαζί με τον γάτο τον Μάκη.

Ένα σύγχρονο παραμύθι, λοιπόν, για την Τέχνη και για την Τεχνική της ζωής. Η ευτυχία και η καθημερινότητα απαιτούν γνώση.

Στο μεταξύ μέσα από τον χρωστήρα του Στέφανου Βλασακάκη ο γάτος αποκτά και εξαιρετική κίνηση, διαθέτει «πρόσωπο» πια και αποδεικνύεται ισάξιος φίλος και συμπρωταγωνιστής του Δημήτρη.

Μια ιστορία για όσους έχουν γάτο ή σκύλο, για τα παιδιά που θέλουν να είναι συμμέτοχοι της ζωής, είναι κι εκείνο το «συν Αθηνά και χείρα κίνει» παιδιά, μη το ξεχνάμε!

 

ΠΗΓΗ